Piața spațiilor industriale explodează! Cine sunt câștigătorii?
Business Economie Financiar

Piața spațiilor industriale explodează! Cine sunt câștigătorii?

Piața spațiilor logistice și industriale din România a continuat să crească în 2024, dezvoltatorii livrând peste 570.000 de metri pătrați, cu 27% mai mult decât în anul precedent. Astfel, stocul total la nivel național a ajuns la aproximativ 7,6 milioane de metri pătrați, potrivit unui raport publicat de Profit.ro (sursa).

Principalele zone de dezvoltare

Bucureștiul a fost principala destinație pentru noile dezvoltări, cu 152.500 metri pătrați finalizați (27% din total), urmat de Ploiești (127.200 mp, 22%) și Brașov (76.600 mp, 13%). În prezent, aproximativ 230.000 de metri pătrați sunt în construcție la nivel național, însă livrările finale ar putea depăși acest nivel, având în vedere că dezvoltatorii construiesc preponderent pe baza contractelor de preînchiriere. Cele mai mari suprafețe în construcție se regăsesc în București-Ilfov (98.000 mp), Arad (22.000 mp) și Baia Mare (20.000 mp).

Evoluția cererii pe piața logistică

Pe partea de cerere, anul 2024 a adus o ușoară scădere de 16,8% față de 2023, cu un volum total de 842.800 mp de spații industriale și logistice închiriate. Totuși, activitatea de tranzacționare a crescut puternic în ultimul trimestru, înregistrând un avans de 64% față de trimestrul anterior. Cele mai active sectoare au fost FMCG și retail, urmate de producție, automotive și operatorii de logistică și distribuție.

Optimizarea fluxurilor logistice, o necesitate

În acest context de creștere, eficiența operațiunilor din depozite a devenit esențială pentru companii. Optimizarea fluxurilor și interconectarea cu magazinele online sunt elemente critice pentru gestionarea modernă a stocurilor. „Dacă au puse la punct aceste aspecte, clienții doresc optimizarea fluxurilor din depozite, acele WMS prin care administrează cu ajutorul platformei noastre operarea stocurilor cu dispozitive PDA, cu trasabilitate completă. O comandă procesată manual poate avea și un timp de 3-4 minute până la finalitatea ei, noi reducem timpul de procesare la 30 de secunde”, explică CEO-ul Syncap, subliniind impactul automatizării asupra productivității.

Evoluția chiriilor și perspectivele pieței

Chiriile pentru spațiile industriale și logistice din București și principalele orașe din țară au rămas constante în T4 2024, situându-se între 4,20 și 4,70 euro/mp/lună. Nu sunt anticipate fluctuații semnificative, însă proiectele noi ar putea avea chirii mai ridicate din cauza costurilor de construcție și a prețurilor terenurilor.

Piața spațiilor logistice și industriale din România se află într-o etapă de stabilizare, cu livrări în creștere și o cerere solidă din partea marilor jucători din retail, FMCG și producție. Pe măsură ce companiile investesc în tehnologii avansate de management al stocurilor și optimizare a fluxurilor logistice, eficiența operațională devine un factor cheie pentru succesul în acest sector dinamic.

Sursa: Profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *