Investitorii străini avertizează: Taxele pe investițiile din România pot avea efecte negative pe termen lung
Business Economie Economie Financiar

Investitorii străini avertizează: Taxele pe investițiile din România pot avea efecte negative pe termen lung

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a tras un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care noile taxe asupra investițiilor le-ar putea avea asupra economiei românești pe termen mediu și lung. Această atenționare a fost făcută publică în urma unei întâlniri cu reprezentanții Guvernului României.

Incertitudine și amânarea investițiilor

Conform rezultatelor FIC Business Sentiment Index, investitorii resimt o incertitudine crescută din cauza situației politice, a deficitului bugetar și a schimbărilor fiscale. Această nesiguranță determină numeroase companii să amâne sau chiar să renunțe la investiții planificate în România.

Reprezentanții FIC au reiterat că, deși sunt dispuși să colaboreze cu autoritățile pentru identificarea celor mai eficiente măsuri economice, taxele suplimentare asupra investițiilor ar putea avea consecințe nefaste atât asupra economiei, cât și asupra bugetului de stat pe termen lung.

Răspunsul Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că Guvernul se concentrează pe îmbunătățirea colectării taxelor, reducerea cheltuielilor și atragerea fondurilor europene pentru a minimiza presiunea asupra bugetului de stat. De asemenea, premierul a precizat că Executivul estimează o creștere economică de 2,5% pentru acest an, bazată pe investiții și utilizarea fondurilor europene.

Mai mult, Guvernul a reafirmat menținerea cotei unice de impozitare de 16% și a TVA-ului, asigurând că obiectivul pentru acest an este încadrarea în deficitul bugetar de 7%.

Un dialog continuu pentru soluții sustenabile

FIC a anunțat că va pune la dispoziția Guvernului analize macroeconomice elaborate de experții săi, pentru a contribui la dezvoltarea unei strategii economice sustenabile. Organizația consideră esențial un cadru de dialog constant în care să fie implicați toți factorii decizionali importanți, pentru a schimba percepția internațională asupra României și a găsi soluții concrete pentru redresarea economică.

“Suntem aici să contribuim alături de Guvern la o revenire a creșterii economice, inclusiv din perspectiva competitivității”, a declarat Daniel Anghel, președintele Consiliului Investitorilor Străini.

La discuții au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja și ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidaritații Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Sursa: Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *